Geluidsoverlast oplossen?

ARAG helpt je verder!

Heb je regelmatig last van de buren doordat ze te harde muziek draaien, of honden hebben die continu blaffen? Dan kan dit tot flinke irritatie leiden. Het beste wat je kunt doen is om eerst een gesprek aan te gaan met je buren zodat ze zich bewust worden van de overlast die je ervaart. Daardoor geef je ze ook de kans om de overlast te beperken. Bekijk hier onze tips voor een gesprek met je buren.

Probeer het met de buren op te lossen

Stap 1. Ga in gesprek met de buren

Je ervaart geluidsoverlast van de buren. Het lijkt of ze zich hier niet van bewust zijn, want ze doen er niks aan om de geluidsoverlast te beperken. Door een gesprek aan te gaan met ze, kun je je buren laten weten dat je overlast ervaart. Zo geef je de buren de kans om hun gedrag aan te passen.

Tips

• Wees vriendelijk
• Spreek vanuit jezelf, de ik-vorm, dus zo min mogelijk in verwijtende vorm
• Spreek niet namens derden, die ook overlast ervaren
• Geef aan wat je verwacht, maar ook wat je mogelijk zelf kan bijdragen aan de oplossing
• Wacht niet te lang met het gesprek aangaan, want hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt


Stap 2. Bereid het gesprek voor

Hoe beter je het gesprek voorbereid, hoe groter de kans is dat het gesprek iets oplevert. Houd hierbij in gedachten dat er voor bijna elke vorm van overlast een oplossing is.

Tips

• Kies een geschikt moment, overleg dit met je buren, kies bijvoorbeeld de namiddag of avond uit om dit gesprek te voeren en zorg ervoor dat beiden partijen zich goed voelen
• Kies een geschikte locatie, om het voor jullie beiden zo prettig mogelijk te maken is een neutrale locatie de beste optie, hierbij kun je denken aan een café of bar
• Neem voldoende tijd
• Denk vooraf al na over te maken afspraken of praktische oplossingen


Stap 3. Bekijk wie er moet deelnemen aan het gesprek

Om te zorgen dat het gesprek leidt tot een verbetering van de situatie, is het belangrijk dat alle betrokkenen aan het gesprek deelnemen. Zo vergroot je de kans dat de afspraken die tijdens het gesprek gemaakt worden, ook worden nagekomen.

Tips

• Nodig alle betrokkenen uit voor een gesprek.
• Zorg dat er geen mensen zijn die er niks mee te maken hebben, denk aan derden of kinderen.


Meestgestelde vragen

Ik vind het aangaan van een gesprek spannend, toch doen?
+

Een gesprek is de eerste stap naar een oplossing. Als de buren net als jij bereid zijn het gesprek aan te gaan, zijn zij vaak ook bereid om te bekijken of er een gezamenlijke oplossing bestaat. Door de bewustwording van het gedrag bij de buren, het maken van afspraken en het doen van mogelijk eenvoudige aanpassing kan de overlast worden beperkt.

Spannend of niet spannend, een gesprek biedt vaak een oplossing. Zorg dat je goed bent voorbereid, dat maakt het gesprek al minder spannend.

Hoe bereid ik een gesprek voor?
+

Het is heel belangrijk dat je het gesprek goed voorbereid. Een goede voorbereiding is echt het halve werk. Het is goed om de buren vooraf ook te laten weten waarover je ze wil spreken. Dan kunnen zij zich ook voorbereiden.
Zorg verder dat het gesprek plaatsvindt op het geschikte moment, een geschikte locatie en dat er voldoende tijd is voor het gesprek. Dan is de kans groter dat je samen tot een oplossing komt.

Wie moeten er bij het gesprek aanwezig zijn?
+

Nodig voor het gesprek niet alleen de buurman of de buurvrouw uit, maar zorg dat ze allebei meedoen aan het gesprek. Als iedereen aan tafel zit, kan iedereen zijn zegje doen en kunnen er snel afspraken gemaakt worden.